Malware, welke verschillende soorten virussen bestaan er?

Malware is een verzamelnaam voor alle verschillende soorten virussen en programma's die uw PC kunnen 'infecteren' en zo schade berokken door gegevens te wissen, manipuleren, uw pc te doen crashen of zelfs diefstal te plegen.

In sommige gevallen worden zelfs uw financiële gegevens gebruikt om bijvoorbeeld geld te stelen. We overlopen de meest voorkomende soorten met een korte uitleg. Een verklarende woordenlijst zeg maar.

Virus
Een virus is in feite een klein stukje code (programma) die bepaalde taken kan uitvoeren op een computer. Een gewoon virus verspreid zich meestal als een bijlage in een mailbericht. Dit is de meest primitieve vorm van virusverspreiding. De virussen worden pas actief als ze geopend worden. Ze werken als een soort programma of service op uw computer die bepaalde taken moet uitvoeren.

Adware
Adware is een benaming voor tal van software die kadertjes te voorschijn tovert met reclame. Dit meestal terwijl u aan het surfen bent. U kunt in uw browser de instellingen van de beveilingsgraad hiervoor eenvoudig weg verhogen en een aantal zaken niet toelaten. Dit kan ook via de Windows Firewall. Deze instellingen zorgen ervoor dat kwaadaardige cookies die de browser opslaat op uw pc geblokkeerd worden. De benaming Adware is niet te verwarren met die van Ad-Aware van Lavasoft die een gratis en betalend alternatief bied om malware te verwijderen van uw computer.

Trojaanse Paarden (Trojan Horse en bots)
Bots verkrijg je meestal door een klein programma die zich installeert zonder uw medeweten. Dit programmaatje blijkt vervolgens een Trojaans Paard (Trojan Horse) te zijn die hackers de toegang geven tot uw computer. Een Trojaans Paard zet dus een poort open zodat hackers uw computer kunnen gebruiken om aanvallen te plegen op bijvoorbeeld grote bedrijven of een defensie afdeling van een land. Ze gebruiken uw PC dus niet alleen om ongemerkt gegevens te veranderen of te kopiëren maar ze kunnen ook de kracht van uw PC gebruiken. Stel je eens voor dat er meer dan 100 pc's besmet zijn met dit virus dan kan de hacker virtueel een computer opstellen die 100 keer zo krachtig is dan een gewone PC, zo kan hij aanvallen uitvoeren door massaal veel bits naar een plaats te sturen vanuit ieder gehackte pc om zo een bottleneck effect te creëren aan het adres van bestemming. Zo kan bijvoorbeeld een server overbelast geraken zodat websites gewoon niet meer toegankelijk zijn voor het publiek. Ze kunnen ook economische schade toebrengen denk maar aan het plat leggen van de servers van een bedrijf.

Keyloggers
Een keylogger is een programma die registreert wat u allemaal op uw klavier intikt. Zo kunnen paswoorden en andere privé gegevens gewoon achterhaald worden. Deze gegevens worden dan op hun beurt voor minder goeie doeleinden gebruikt. Zo'n programma's zijn soms terug te vinden op tal van pc's in de bedrijfswereld. Zo kunnen werkgevers achterhalen wat werknemers zoal opzoeken en uitsteken op hun PC. Meer hierover kun je lezen op: Big Brother als Baas

Spyware
Spyware registreert uw surfgedrag en overhandigd deze vervolgens aan commerciële bedrijven die deze gegevens maar al te graag willen gebruiken om zo reclame op maat aan te bieden ook al vraag je er zelf niet naar.

Wormvirussen
Een wormvirus is een programma die zichzelf telkens opnieuw kopieert. Op deze manier kunnen ze schade berokkenen aan uw computer. Ze zijn immers bedoeld als virus en bepaalde schadelijke activiteiten uit te voeren op de geïnfecteerde computer. Er zitten zelfs wormvirussen tussen die, telkens ze zicht kopiëren, muteren. Zo word er telkens een variant gemaakt van het vorig virus. Hierdoor zijn ze lastig om te verwijderen eens ze op uw pc staan. Ze planten zich voor via het internet, USB-stick, draagbare harde-schijven, servers en netwerken. Veel wormvirussen verspreiden zich via e-mail. U ontvangt een mail met zo'n wormvirus als bijlage zonder je het weet. Het wormvirus zendt vervolgens deze mail (inclusief wormvirus als bijlage) naar al uw contactpersonen. De persoon die zo'n mail krijgt denkt dat de mail veilig is omdat hij de mail kreeg vanaf uw adres. Het grote verschil tussen een gewoon virus en een wormvirus is dat een wormvirus zicht zelf verspreidt en een virus zich maar verspreidt wanneer de gebruiker het virus bestand of programma zelf opent. Een wormvirus kan zich al verspreiden als u uw PC gewoon hebt open staan.

Rootkits en backdoors
Rootkits nestelen zich op uw computer om vervolgens allerlei activiteiten uit te voeren. Zo kan er een achterdeur ongemerkt opengezet worden zonder dat uw FireWall dit zal merken. De rootkit verteld uw FireWall immers dat alles onder controle is. Backdoors (achterdeuren) zijn meestal aangemaakt door Trojaanse Paarden (Trojan Horses) en wormen. Deze achterdeuren worden gebruikt om ongestoord gegevens uit uw computer te kopiëren en te misbruiken. Deze gegevens kunnen gebruikt worden door concurrenten of om reclame (ook wel spam genoemd) rond te bazuinen. Meerdere computers die deze achterdeur hebben open staan wordt een botnet genoemd. Deze computers vormen immers een netwerk die door de hacker kan worden bestuurd.

Ransomware
Ransomware is een definitie voor virussen die uw systeem gedeeltelijk of helemaal blokkeren. Het maakt uw PC onbruikbaar. De gegevens van de computer worden op deze manier geblokkeerd. Ze kunnen enkel bevrijd worden door het invoeren van bepaalde sleutels, meestal nadat de eigenaar betaald heeft om zijn gegevens terug te krijgen.

Pop-Ups
Pop-Ups zijn meestal berichten met daarin een nep boodschap of reclame. Meestal bevatten deze Pop-Ups geen schadelijke software of virussen. Maar ze kunnen wel vervelend zijn tijdens het surfen. Sommige gratis programma's vertonen telkens een Pop-Up wanneer hun programma wordt opgestart. Er wordt meestal gevraag om de betalende versie te kopen, daarna bent u verlost van dat vervelende venstertje die tevoorschijn komt.

Slot
Dit zijn de meest voorkomende malware. Sommige zoals Pop-Ups zijn iets minder gevaarlijk dan wormvirussen, Trojaanse Paarden en rootkits maar laat uw computer toch maximaal beschermen met een virusscanner en vergeet niet om de Windows FireWall op uw computer in te schakelen. Zoekt u nog een gratis virusscanner dan kunt u hier de review lezen van meer dan 7 gratis virussanners, zo kunt u zelf de beste oplossing gewoon gratis van het internet plukken en installeren zonder er maar 1 cent voor uit te geven.

No comments:

Post a Comment